VOORBIJE AKTIVITEITEN

Brugse wijnmakersvrienden

1982-2019


        Degustaie van 18 oktober 2019   KAAS   &  wijn uit de Alsace


 

CHAMPAGNE DEGUSTATIE 1 februari 2019


Degustatie Franken wijnen 19 oktober 2018

Gedegusteerde kazen


  • Bleu de Brebis is een Franse kaas afkomstig uit Auvergne.

Het is een blauwe kaas van schapenmelk gemaakt volgens het recept van de Bleu des Causses, na het stremmen, tijdens het snijden wordt de kaas geënt met de schimmel voor de blauwe aderen. De kaas rijpt 3-6 maanden in natuurlijke grotten.

24maanden gerijpt

Zomer degustatie 1 juni 2018

                B                                  A                                 A                                  AA+

         AA                             AA                                  A+                                 AA

Champagnes krijgen hun karakter door de bewerking in de kelder, maar voornamelijk door de herkomst van de druiven ( ligging & bodem van de wijngaard ) de persing en de verhouding tussen de druivenrassen en het jaar van de oogst zijn van grote invloed op het uiteindelijke resultaat van de Champagne.

De Franse wet schrijft voor, hoe de verhouding moet zijn tussen de smaaktypes en de dosages van de toegevoegde liqueur d'expédition . moeten zijn.

* Brut, met een toevoeging van minder dan 15 gram per liter

* Extra sec, met een toevoeging van meer dan 12 gr. en minder dan 20gr/liter

* Sec , met een toevoeging van meer dan 17gr. en minder dan 35gr./liter*$

* Demi-sec , met een toevoeging van meer dan 35 gr.en minder dan 50gr./liter

*Doux, met een toevoeging van meer dan 50gr./liter.

*Bij ultra brut of brut zéro en brut intégral worden geen liqueur toegevoegd.

 

DEGUSTATIEAVOND  20 oktober 2017

Côte du Rhône + kazen uit de streek

HORIZONTALE   DEGUSTATIE

RIESLING - 2015 - TOP JAAR in Duitsland

Crémant of Champagne 5-02-2017

      1             2             3             4            5

      A            AA          A+           B            A 

       6                     7                    8

      AA+                 A                   AA+

Italiaanse kaas & wijn degustatie 20-10-2016

Alle kazen werden aangepast aan de door ons aangeboden wijnen door Piet van

La Dolce Maremma in de Rijselstraat 40 - 8200 St-Michiels BRUGGE


info@ladolcemaremma.be.


Foto's aangeboden & genomen door Firmin ; waarvoor dank ,

KLIK HIER

Pinot blanc, ook wel klevner genoemd (niet te verwarren met de klevener de Heiligenstein die verwant is met de savagnin rose), is de witte versie van de pinot noir. Pas tijdens het congres van Chalons in 1896 is er onderscheid gemaakt tussen dit ras en de chardonnay. Het gaat om de witte variant van de pinot noir die in 1895 door Pulliat werd waargenomen in Chassagne-Montrachet en in 1896 door Durand in Nuits-Saint-Georges. Pinot blanc en auxerrois (auxerrois de Laquenexy) worden vaak samen als pinot blanc of pinot aangeduid. Heel vaak dient hij als druif voor de basiswijn van Crémant d’Alsace.

De pinot blanc is een aan de pinot noir en pinot gris verwante druif, en de wijn die geheel of grotendeels van deze druif gemaakt wordt (cépage). In Duitsland en Oostenrijk noemt men deze druivensoort Weissburgunder.


Het gebruik van de pinot blanc die in de Champagne ook wel de "Blanc vrai" wordt genoemd is bij de productie van de champagne ongebruikelijk.



In het glas


Kleur :

Bleekgeel met wat groene reflexen, helder en schitterend.

Geur :

Fris met bescheiden fruitigheid, nuances van perzik, appel en florale toetsen. Zonder overdadig te zijn brengt hij de primaire aroma’s perfect tot uitdrukking.

Smaak :

Pinot Blanc is een wijn die zich snel geeft. Aangenaam en zacht als hij is met een doorsnee zuurgraad, vertegenwoordigt hij het gulden midden binnen het gamma Alsace wijnen.

In Duitsland is de Pinot Blanc als weissburgunder of weisser burgunder bekend, in Oost-Europa wordt hij onder de naam beli pinot verbouwd, In Itally als Pinot Bianco. De wijnen hebben veel body, zijn soms elegant en kunnen de hoogste kwaliteitsniveaus bereiken.


Kenmerken[bewerken]

Grond, klimaat en opbrengst per hectare bepalen wat voor soort pinot blanc (pinot bianco, Weissburgunder) ontstaat: een zacht frisse, vriendelijke, niet al te uitgesproken wijn of één met meer klasse en karakter. Ook de manier van wijn-bereiding heeft invloed: in Duitsland ontdekte men bijvoorbeeld dat gisting en rijping op vat tot imponerende resultaten kan leiden.


In de wijngaard


Pinot blanc is een druif met behoorlijk veel groeikracht en een regelmatige opbrengst. Hij gedijt op diepe, warme bodems, al dan niet met stenen erin, en is goed bestand tegen de kou, tegen plantenziekten en nachtvorst.

PINOT BLANC is enerzijds een belangrijke basiswijn voor crémant, anderzijds is het een pittige, fruitige stille wijn met een uitgesproken, speelse zuurtegraad en een fijne mineraliteit. Hij verleidt met frisse citrusaroma’s, witte bloesems, toetsen van ananas, peer en appel en een zweempje amandelen. Wanneer Pinot blanc in barriques wordt gevinificeerd, verschuiven de fruittoetsen in de richting van boterachtige, smeuïge componenten.

HORIZONTALE DEGUSTATIE PINOT BLANC 22 april 2016

Blinde degustatie Châmpagne of Crémant  5 februari 2016

 ( wat is het resultaat van de wijnvrienden ?  )                               

Antech Élégance Brut – AOC Blanquette de Limoux

Druivensoort: voornamelijk Mauzac


Veel fijne belletjes - levendig

Groengeel - schittert

Cox-appel – hooi en stro – citrus - abrikoos

Wat zoetig


Kwaliteit A


Seco Brut Spumante – Gran Cuvée – Monforte D’Alba


Matig grove mousse

Volle goudgele kleur

Citrus – abrikoos – cox-appel – renetten -  gerijpt – biscuit – vole smaak



Kwaliteit AA+


Champagne Veuve Kamendy Brut Réserve – AOC Champagne


Druiven: Pinot Noir + Pinot Meunier + Chardonnay

Veel grove mousse

Licht goudgeel – schittert

Eerst gesloten dan wat biscuit – zolderappeltjes – cider – perzik


Kwaliteit A+


Domaine de la Petite Marne Brut – AOC Crémant du Jura


Weinig niet zo fijne mousse

Groengeel tot strogeel

Biscuit – fris – bloemig – linde – rozenbottel – nogal licht




Kwaliteit A


Champagne Comte de Brismande Brut Réserve – AOC Champagne

Druiven: Pinot Noir + Pinot Meunier + Chardonnay

Grove mousse – matig veel – ontploft in de mond

Strogeel maar wat mat

Fijne neus – geparfumeerd – appel - fris

Kwaliteit A


Champagne Lacombe Grande Cuvée Brut – AOC Champagne


Druiven: Pinot Noir + Pinot Meunier + Chardonnay

Veel fijne belletjes

Lichtgoud

Zolderappel – renetten – cider – linde – Mirabel

Kwaliteit AA


Champagne Marquis de Verly Brut – AOC Champagne


Fijne mousse – matig veel - ontploft in de mond

Strogeel – schittert

Appel – perzik – vers brood

Wat zoetig



Kwaliteit A+/AA


Champagne Gruet Cuvée Traditionelle Brut - AOC Champagne


Fijne mousse – matig veel

Groengeel

Jong – fris – citrus – appel – niet zo vol


Kwaliteit A



  DANK ! Aan Daniël & Bart  en allen die bijgedragen hebben om er een mooie degustatie van te maken .


Een proficiat voor de deelnemers , de meerderheid haalde de Champagne er uit , niettegenstaande de meeste Crémant met de zelfde druiven waren gemaakt !


  Degustatie 24 april 2015  ( Horizontale degustatie ) PINOT GRIS

    De gedegusteerde wijnen !

      WIJN & SPIJS  zaterdag 21 november 2015

 

 Een super maaltijd verzorgd door Piet en zijn team !!!!


      " van La Dolce Maremma in de rijselstraat 40 te St Michiels


www.ladolcemaremma.be


Vraag naar de Kerst & nieuwjaarsuggesties !

3 oktober 2014  degustatie wijnen uit Oostenrijk

Crémant du Jura Brut – 2011 – AOC - Marcel Cabelier

Veel grove mousse

Groengeel

Fruit – linde – fris – pompelmoes - vuursteen

Lichter – weinig volheid

Niet zo sec maar beetje moelleux

Afdronk 3 – 4”

Kwaliteit A


Champagne Louis Daumont Brut – AOC – Cuvée Classique

Veel grove mousse

Goudgeel

Eerst gesloten dan appel – abrikoos – beetje noot en wat kruiden – citrus

Sec

Afdronk 4”

Kwaliteit A+


Champagne Baron - Fuenté Brut – AOC – Grande Réserve

Nogal veel belletjes – grof

Goudgeel

Rijpe oogstappel – biscuit - acacia - fruit – hazelnoot-  complex – vol

Sec

Afdronk 5 – 6“

Kwaliteit AA+


Crémant de Limoux AOC Brut – Sieur D’Arques

Veel belletjes maar wat grover – levendig

Groengoud

Appel (rijper) – noot – beetje linde – complexer dan voorgaande

Sec

Afdronk 4 – 5”

Kwaliteit A+


Prosecco DOC Brut – Cantina di Soave

Veel fijne belletjes - levendig

Strogeel

Appel (renet/golden) – ananas – beetje bloemig en wat vanille

Niet zo sec maar licht moelleux in neus en mond

Afdronk 3 – 4 seconden

Kwaliteit A


Champagne Eugénie Gerber Brut – AOC – S.A. Les Roches Blanches

Veel grove mousse

Kleur oudgoud met een hint roze

Zolderappel gerijpt – volle geur en smaak – bittertje op het einde

Afdronk 5 – 6”

Sec

Kwaliteit AA


Jacob’s Creek – Chardonnay Pinot Noir Brut – South Eastern Australia

Weinig maar grove belletjes

Weinig appel – fruitig – citrus – fris

Nogal licht

Sec

Afdronk 3 – 4”

Kwaliteit A


Crémant D’Alsace Brut - Giersberger – Cave de Ribeauvillé

Redelijk veel belletjes – eerder grof

Licht groengeel

Oogstappel – beetje biscuit – wat réglis

Eerder licht

Sec

Afdronk 4”

Kwaliteit A


Dank aan alle wijnvrieden die deze degustatieavond tot een mooie avond hebben gemaakt !

De samenvatting van de wijnbespreking werd vezorgd door Daniël


Daniël, met dank aan Bart voor het rekenwerk.

INFO- Rik

      1e wijn  A+                                2e wijn A                                          3e wijn AA                            4e wijn A+                              5e wijn A+

                  6e wijn  A                                                                                  7e wijn AA                                            8e wijn AA+

BLINDE DEGUSTATIE CHAMPAGNE & Crémant  ( wat is het resultaat van de wijnvrienden ?  )                                 6 februari 2015

Enkele van de gedegusteerde wijnen.

 LETH  ( wachau )

Grüner Veltliner 2013

Alkohol 12,1 % Restsuiker 2,2 g/l zuur 6,7 g/l



Roter Veltliner  2013

Alkohol 12,7 %  Restsuiker 5,2 g/l zuur 6,1 g/l



  NITTNAUS


Chardonnay Classic 2013

 

Anbau:Ertragsreduktion & durch selektive Handlese geerntet

Vinifizierung:schonende Verarbeitung, temperaturgeführte Gärung in Edelstahltanks

Qualitätsstufe:Qualitätswein / 750 ml

Alkohol:13,0% vol

Säure:6,3 g/l

Restzucker:1,2 g/l

LETH

Analytische Daten:

Alkohol 13,5% Vol

Restzucker 1,7 g/l

Säure 5,1 g/l

Flaschengröße: 750 ml

Blauwfränkisch

LENZMOZER

Selection Blaufränkisch 2012 streek Burgenland

  13 % vol. droog.

   MUENZENRIEDER


Neusiedlersee


zweigelt 2013 Klassik


12,5% vol.


Burgenland

ZWEIGELT

ROTER VELTLINER